Bekämningsmedel i grönsaker och frukt

Att äta mycket fruk, bär, grönsaker och baljväxter är nödvändigt för att få bra näring och boosta din energi men tyvärr finns det mycket gifter i den ”nyttiga maten” som vi sätter i oss. Så här kan du minska gifter i din mat och undvika de frukter som har mest bekämpningsmedel.

EWG (The Environmental Working Group) har analyserat de 47 vanliga produkter efter hur de brukar konsumeras (dvs, skalade avokador, äpplen som hade tvättats med vatten, etc.) därefter rankade dem sedan enligt mängden och antal av bekämpningsmedel.

Persikor, äpplen och söt paprika var de produkter som hade mest bekämpningsmedel medan fryst majs, avokado och lök var minst förorenade. Själv kommer jag iallafall försöka hitta ekologiska alternativ till de livsmedel som ligger högt på den här listan och därmed försöka minska bekämpningsmedlen.

I fallande ordning, EWG: s 12 mest förorenade frukter och grönsaker:

1. Persikor
2. Äpplen
3. Söt paprika
4. Selleri
5. Nektariner
6. Jordgubbar
7. Körsbär
8. Kål
9. Sallad
10. Druvor (importerade)
11. Morötter
12. Päron


 

En annan studie är Dr Baille-Hamilton som har forskat och skrivit en bok som heter: The Body Restoration Plan. I den boken listar hon de livsmedel som har mest kemikalier och de som är medelhög och låg och skriver om hur skalning av frukter och matlagning kan sänka mängden kemiska rester.

Källa: http://m.motherjones.com/blue-marble/2010/03/econundrum-12-most-contaminated-fruits-and-veggies