Candida albicans är en jästsvamp som finns naturligt i kroppen och som är den vanligaste orsaken till svamp infektioner i världen men som de flesta inte ens vet om att de har sjukdomen. Candidiasis, även candidosis eller torsk, är en svampinfektion av de jästliknade svampar som kallas candida, med den äldre beteckningen Monilia eller Monila.

I USA räknar man med att 65% av alla människor bär på candida. Normalt lever den i harmoni med många andra mikroorganismer och den utför viktiga funktioner. Svampinfektionen får man då man har en överväxt av svampen som finns naturligt i vår kropp. Svampen heter Candida och den hjälper oss att smälta vår mat men vid överväxt de är skadliga. Problemet uppstår när det skapar en obalans av bakterier i kroppen vilket gör att jästen kan föröka sig och ta över alla friska mikroorganismer.

Symptom
Candida-infektion en intern sjukdom som påverkar hela kroppen. Symptomen är varierar hos människor. Vissa människor upplever Magsmärtor och uppblåsthet. Det finns också de som får hudutslag, blir nervösa eller får ångest, munsår, smärta när de urinerar och det finns andra typer av symptom. Den mänskliga kroppen ofta misslyckas med att döda sporer. Såvida du behandlar din svampinfektion som en farlig systematiskt problem kan det utvecklas till ett mycket mer allvarliga tillstånd i framtiden och det finns läkemedel.

Candida har blivit mer av ett problem främst på grund av vår kost eftersom det är en jäst som behöver socker för att trivas och föröka sig så man behöver ha en candida diet med lägre socker nivåer och inget mjöl. Candida är mer än en infektion, det ett tillstånd som allvarligt kan minska din livskvalitet och så det borde vara något som vi måste ta på allvar.

Vaginal svampinfektion är en infektion som drabbar många kvinnor och som inte ska förväxlas med bakteriella sjukdomar. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två är den senare orsakas av överväxt av skadliga bakterier i slidan medan den förra orsakas av överväxt av jästsvampar. Båda vaginala infektioner kan ge liknande symptom och behandlingsalternativ, men det är fortfarande bäst om du vet exakt vilken typ av komplikation du har. Besök din gynekolog om du är osäker och se till att du får rätt medicinsk behandling.

Det finns olika typer av behandlingar för att bota svampinfektion: homeopatisk behandling, holistisk behandling och topisk behandling. Olika typer av hudsvampar är:

Medicinering olika jästsvampar
Candidainfaktion – Klotrimaxol (Canesten) och mikonazol+hydrokortison
Pityriasis Versicolor
– Ketokonazol (Ketokonaxol, shampo)
Dermatofyter (trådsvamp) – terbinafin (terbinafin, funginix, terbisil kräm

Källa: Kloka listan för patienter 2014, rekommenderade läkemedel vid vanliga sjukdomar från Stockholms läns läkemedelskommitté.

Alternativa behandlingar

Det finns även naturliga huskurer som bekämpar svampinfektionen en del försöker sig på och hit hör att äta vitlök eller utvärtes, äppelcidervinäger som man använder på det drabbade området eller dricker upp, osötad yoghurt, osötad tranbär. Försök dessutom att undvika syntetiska kläder och använd mer bomullskläder.

Bland naturbehandlingar mot vaginala svampinfektioner som nämns finns att droppa lite äppelcidervinäger i ditt badkaret och ta ett bad. En annan naturbehandling är att ta lite osötad yoghurt i underlivet och du kan blöta en tampong i yoghurt i några timmar.