Forskning visar att Chia frön är uppseendeväckande näringsrik och mycket lätt att använda i en mängd olika sätt och det har snabbt blivit mycket populärt korn i USA, Sydamerika och Sverige.

En del äter chia som fruktdrink före träningen och du kan även använda fröna i choklad. En del väljer att plantera fröna hemma och skördar groddarna med sax.

chia-seeds-photo-1024x768Pröva Chia till frukosten eller i andra maträtter!

Det finns mängder av recept där man använder chia. Du kan baka med chiafröna lägga till dem i smoothies, i frukostflingor. En del lagar chiapudding i olika varianter och chiagröt är ett hälsosamt alternativ till din frukost.

Chiapudding recept
25% frukt exempelvis blåbär, hjortron, hallon, granatäpple eller något annat bär
25% chiafrön
50% vätska mjölk, sojadricka eller havredricka
Smaksätt med kanel och kardemumma (alternativt lakritspulver)
Låt stå över natten i kylskåpet och dagen därpå har det rätt konsistens.

Fröna är mångsidiga och du kan använda den som ingrediens i grytor, soppor och sallader. Framförallt pinole (mald chia) används i kakor och kan användas på kex och bröd eller du kan även använda den till gröt. Chia frön är ibland indränkt i vatten eller fruktjuice och då kan du göra en uppfriskande dryck som kallas Chia Fresca i Mexiko. När Chia frön är dränkta får de geléform efter ett tag som används i puddingar och vällingar. Fröolja av chia används ofta i sallader och kan strös på bröd.

Näringsboost för hela kroppen – de små närings titanerna med fiber!

De pyttesmå chiafröna är packade med näringsämnen som växtbaserad Omega-3 och nyttiga fettsyror, vitamin A, B-vitaminer, E-vitamin, kalcium (ben och tänder), kostfiber, protein, kalium (reglerar blodtrycket), magnesium (stabiliserar hjärtrytmen), fosfor (bra för njurarna) och zink. Den innehåller alla 8 essentiella aminosyrorna (byggstenarna i protein) och antioxidanter för att neutralisera fria radikaler i kroppen, vilket främjar hjärtats hälsa.

Chia - växten

Vad är Chia frön?

Salvia Hispanica heter växten som producerar Chia frön och beskrevs redan av Carl von Linné och växten tros använts av Aztekerna. Växten finns i Mexiko och längre söderut. Växterna har blommor som varierar i färg och blir 3 meter höga. När blommorna och plantan vissnar skapas frökapslar med Chia frö inuti. Skörden börjar vanligtvis i november och används råa eller mals till Pinole som används för att skapa chia olja som man kan hitta i flera hälsokostbutiker. Priset på de vita chia fröna är högst. I ICA-butiken kostade de ekologiska från Rawfood 466 kr/kg och 70 kronor för en förpackning. Risentas Chia frön kostade 264 kr/kg och 45 kr per förpackning.