Kan GI (glykemiskt index) kost hjälpa dig gå ner i vikt?
GI-kost, baserad på glykemiskt index, har nyligen blivit mycket populär. Glykemiskt index (GI) är ett mått utförs på kolhydratinnehållande livsmedel och hur de påverkar vårt blodsocker och vikt. Man försöker planera maten så att den innehåller lite eller medium GI.

Dr David Jenkins, från University of Toronto i Kanada, utvecklade glykemiskt index för att mäta den hastighet med vilken mat bryts ner i kroppen. Systemet var även tänkt att hjälpa diabetiker kontrollera sina glukosnivåer, men med tiden användas GI för att hjälpa människor som försöker gå ner i vikt och kontrollera sina matvanor

Nyckeln var att minska den snabba nedbrytningen av livsmedel till glukos. Glukos är den naturliga källan för energi till kroppen. Den producerar energi när maten bryts ner, och förbränns och lämnar därefter en känsla av hunger och trötthet.

Skalan för GI-kost
Beroende på hur snabbt du höjer blodsockernivån efter måltiden, finns livsmedel som anses hög GI, medelhög GI och låg GI. Mat med lågt GI rankas mindre än 55 på glykemiskt index skalan, medel livsmedel GI går 55-70 och högt GI rankas högre än 70.
Mat med högt GI
Hög GI bryts ned mycket snabbt i kroppen och att du känner dig hungrig igen snart efter att ha förtärt dem .

Vitt mjöl produkter som vitt bröd, croissanter, munkar, kraftigt bearbetade livsmedel som majschips, potatischips eller pretzels, livsmedel med hög socker som kakor, söta frukostflingor, glass, hög stärkelse grönsaker som potatis och palsternacka, frukt hög i socker – vattenmeloner och torkade frukter.

Medium GI livsmedel är:
De flesta typer av pasta; vissa frukter som mango, aprikoser och russin; Vissa grönsaker som bönor.

Låg GI-kost:
Mat med lågt GI är bryts långsamt ned och absorberas så att du känner dig mätt under en längre tid efter att du äter. De flesta frukter och grönsaker; baljväxter; spannmål som innehåller mycket fibrer men låg på socker; mejeriprodukter som fettsnål naturell yoghurt och korn bröd.