Den vegetabiliska oljeindustrin och anhängare lanserade på 70-talet en teori som kallas The Lipid Hypothesis för alla naturliga mättade fetter, smör, ister, kokosolja och palmolja men det är kontroversiellt om oljan är bra för hjärtat.

Positiva hälsoeffekter med kokosnötolja
Oljan tas från kokosnötter är unik eftersom den består i huvudsak av medel fettsyror (MCFA), med laurinsyra, en annan unik komponent i kokosolja, som utgör cirka 47 procent av kokosolja. Medellångkedjiga fettsyror (MCFA) metaboliseras helt annorlunda än långkedjiga fettsyror (LCFA).

  • Kokosoljan är bra för din hud
  • Hälften av fettet i kokosolja är en sällsynt fett som kallas laurinsyra
  • Kokosolja innehåller även en annan fettsyra kallas kaprinsyra; också känt för sina antimikrobiella egenskaper.
  • 2/3 av fettet i kokosolja är medellångkedjiga fettsyror (MCFAs)

Många användningsområden för kokosolja.
Du kan använda kokosoljan att rengöra ansiktet utan några kemiska ingredienser som du behöver oroa dig för. En del använder oljan att borsta och rengöra tänderna och för tandköttet eftersom oljan är antibakteriell och svampdödande.

Andra användningsområden är alltifrån hårvård till att använda för barn som har blöjeksem eller för skrubbsår. En del använder kokosoljan för tarmrengöring vid matsmältningsproblem och tarmproblem eftersom MCFA-fettsyrorna som finns i kokosolja lätt absorberas av mag och tarmkanalen.