Omega 3 (alfa-linolensyra) är en essentiell fleromättad fettsyra. Den är nödvändig för bildandet av frisk hud, och hjälper till för en fungerande kropp. Det kan stärka ditt nervsystem, vilket är bra för din hjärna och innebära lägre stressnivåer.

Även om det låter som det kan orsaka övervikt, är Omega 3 fettsyror bra för dig. Denn ger styrka för ben, leder och hjälper till vid bildandet av friskt hår för att nämna några fördelar som du kan få genom att äta Omega 3. Fettsyran hjälper till att behandla huden i samband med inflammation och torrhet och en del säger att fettsyran hjälper vid psoriasis. En del forskning hävdar att omega 3 minskar risken för olika typer av cancer, men det är mycket motstridiga forskningsresultat, det verkar finnas ett komplext förhållande mellan fettsyror och risken för prostatacancer enligt forskningsstudier av Brasky och Neuhouser.

Omega-3 är det enda fett som vi inte få nog av i vår kost. Omega 3 handlar mycket om fiskolja som innehåller denna olja. Fiskolja består av omega-3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) Du kan få Omega 3 olja i fisk som lax och makrill som är feta fiskar. Torsk är en mager fisk och samtidigt som det är lika bra på många sätt, studier visar att de marina omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som finns i mager fisk har inte den samma fördelar som omega-3 oljan från den feta fisken. Du kan också hitta vegetarisk Omega 3 olja i form av linfröolja, nötter, särskilt valnötter.

Skilj mellan Omega 3 och Omega 6
Det finns det som hävdar att det idealiska förhållandet mellan omega-6 och omega-3 i kosten 1: 1 eftersom våra förfäder utvecklats under miljontals år på det sättet. Men vår moderna kost skev förhållandet avsevärt. Tidigare generationer åt man betydligt mindre vegetabilisk olja vilket innebär att man äter betydligt omega-6 än omega-3 fettsyror. De flesta människor konsumerar allt från 20 till 50 gånger mer omega-6 än omega-3-fettsyror!

Hur undviker du omega 6?
Du hittar omega 6 i vegetabilisk olja majsolja, soja, raps, chips och sorosoljor och du bör också undvika stekt och förädlad mat och öka det ekologiska köttet.