Den franske författarn Patrick Modiano fick nobelpriset i litteratur 2014 vilket annonserades ut i börshuset av Peter Englund. Modiano var stor i Sverige på 80-talet och är en klassisk postmodern författare vad är livet är och hur det kunde bli.

Akademin har resonerat kring ett stort verk enligt Englund och Nätternas gräs. Böckerna talar mot varandra och är ekon mot varandra och påminner om Marcel Proust och svenska författare som Hjalmar Söderberg och Klas Östergren. Modiano skriver om Paris och Frankrike under ockupationen om krig, minne, identitet och sökande vilket han återkommer till och kan dyka upp i ett annat verk. I Sverige finns han representerad på Elisabeth Grate förlag som är specialiserad på franska författare.

Bland spelbolagen fanns spekulationer om Haruki Murakami (många japaner spelar online) och kenyanen Ngugi wa Thiong’o som beskrivit det koloniala förtrycket och är professor i USA idag. Andra giganter som funnits i förhandsspekulationerna är Svetlana Aleksijevitj från Ukraina och den portugisiske författaren Antonio Lobo Antunes.

Från den engelska värden kommer kritik mot nobelkommittén och i Guardian har det skrivits artiklar om snobbism och att man inte vill ge priset till författare som säljer.
I USA har man spekulerat mycket kring Philip Roth, Lousise Erdrich och flera postmodernistiska författare. Sedan 2000 har fyra kvinnor fått nobelpriset och senaste året fick Alice Munro.